Glädjen med hundar

Glädjen med hundar

Det finns en anledning att hundar kallas för människans bästa vän. Deras lojalitet och oerhörda glädje samt tacksamhet är unikt för just det djuret. Att vara hundägare innebär mycket glädje eftersom man alltid har sin bästa vän vid sin sida. En hund klagar inte, de är inte otacksamma, de är glada och finns alltid där när du behöver det mest. För de som aldrig haft en hund kan det vara svårt att förstå vad det är som är så unikt. De flesta tänker nog på det oerhörda jobb som krävs för att ha en hund, men fördelarna väger självklart upp nackdelarna. Att gå ut klockan 7 på morgonen i snöstorm för att rasta hunden är väl inte världens roligaste men den känslan försvinner så fort man sätter säg i närheten av en brasa med hunden vilandes vid sin sida.

Det är bevisat att hunden gör dig lycklig

Forskning har faktiskt visat att den fyrbenta vännen gör dig lugn, glad och social. En biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde har förklarat att man får lägre blodtryck, pulsen går ner, man får upp må-bra-hormoner och får ner stresshormoner med en hund. Det har endast hittats positiva effekter med att ha en hund. 

Den fysiska förklaringen till varför man blir gladare är för att det frisläpps ett hormon i kroppen som heter Oxytocin, både i din kropp och i hundens kropp. Om du gillar hundar så blir du mindre stressad av att klappa och umgås med dem.

Fler positiva fördelar med att ha hund är att man har större chans att överleva en hjärtattack än om man inte hade haft en hund. Stressen minskar även och man blir mer social. Det har till och med experimenterats på äldreboende där de boende har fått klappa och interagera med hundar vilket har haft positiva effekter även där.