Lämplig för grytjakt

Lämplig för grytjakt

Lämplig för grytjakt

1 Comment

Anledningen till att taxen är så liten och avlång är för att den är anpassad för att komma åt trånga och små utrymmen. Det här gör att den är väldigt lämplig för just grytjakt.

Jakt i gryt

Det är inte svårt att lista ut vad grytjakt är: jakt i gryt. Oftast är det små djur som jagas. Exempelvis räv, grävling och mårdhund. Det förekommer även att man jagar kanin och då används tamiller. Tax är en vanlig hund att använda sig av vid grytjakt. Någon form av terrier är även vanligt, namnet betyder till och med ”jord” och kommer från franskan.

Historian kring grytjakt är lång. Förr i tiden beskrevs grythundar som bassets vilket antagligen var förfäder till det vi idag kallar för tax.

Grytjakt är en egen jaktform som går till på olika sätt beroende på vad det är som jagas. Om det gäller räv är det hundens uppgift att jaga ut räven ur grytet vilket kallas för att spränga. Hunden släpps vid en av grytingångarna och när räven lämnar grytet så skjuts den.

Att jaga grävlingar går till på ett annat sätt. Där är istället hundens uppgift att markera med hjälp av ett skall var någonstans som grävlingen befinner sig. Då gör jägaren något som kallas för nerslag och gräver sig ner till grytgången.

Nödvändig utrustning

För att kunna urskilja hunden under jorden används numera ofta en så kallad grytpejl.

För att kunna gräva sig ner till hunden måste man ha spadar, hackor, spett, yxor och liknande. Pannlampa eller en ficklampa är även viktigt för att kunna se i de mörka tunnlarna. Om olyckan skulle vara framme är det bra att ha med sig förbands-utrustning både för sig själv och hunden.

Vilka vapen som används är olika beroende på vad det är för jakt. Det kan däremot handla om hagelgevär, lätta studsare eller enhandsvapen.