Starta och driva en kennel

Starta och driva en kennel

Starta och driva en kennel

No Comments

Vi har fått väldigt många frågor från personer som är intresserade av att starta en kennel. Vi tänkte därför dela med oss av vår resa och hur vi har kommit fram till där vi är idag.

Starten på vår resa

Först och främst vill vi påpeka att det är väldigt hårt arbete att starta en kennel. Det är inget arbete som man kan lämna när man gått ifrån kontoret utan det är ett dygnet-runt-arbete. Börja därför med att fundera varför du vill starta en kennel. Dina intressen bör gå längre än att du älskar hundar och vill föra vidare din egen hunds gener. När du väl har ett syfte börjar det praktiska.

Vi började först och främst med att skaffa oss mer kunskap om taxar och välja ut den hund som passade bäst att avla. Därefter behövdes självklart en hanhund som passade tiken.

För att starta en kennel behövs ekonomisk buffert. Vi hade sparat pengar för just detta ändamål och kunde registrera oss hos SKK men samtidigt ha råd med alla andra utgifter. Andra praktiska saker som behövdes var:

  • Komma på ett namn
  • Ansöka om tillstånd hos jordbruksverket

Vi valde även att anlita en revisor som kunde hjälpa oss med det finansiella. Det är inget krav men kändes tryggt för oss eftersom vi inte hade någon koll på skatt, bokföring och annat som rör ekonomin.

Driva kenneln

Som sagt är det mycket jobb med att driva en kennel. Oavsett tid på dygnet så måste du vara där för hundarna. Det är inte heller något som man tjänar oerhört mycket pengar på utan är mer som en sysselsättning. Tid, passion och pengar är tre drivkrafter för att kunna driva en kennel och utan detta kommer det inte att funka.